Vetoomus lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnan jatkumisen puolesta

22.1.2021

Vetoomus lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnan jatkumisen puolesta Lahden kaupungin ja Hollolan kunnan päättäjille sekä Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymälle

Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymä on tehnyt rajoituksien tiukennuksia ennakoivasti aiempaa herkemmin leviävien virusmuunnosten vuoksi leviämisvaiheessa oleville alueille (Lahti ja Hollola). Hyvinvointiyhtymä suosittaa sisätiloissa kokoontuvien lasten ja nuorten harrastusryhmien toiminnan keskeyttämistä, vaikka epidemiatilanne ei ole heikentynyt.

Suositukset ja rajoitukset ovat voimassa 26.1.2021 alkaen ja tämänhetkisen arvion mukaan 15.2.2021 asti.

Sekä Lahden kaupunki että Hollolan kunta on ilmoittanut peruvansa lasten ja nuorten harjoitusryhmien salivuorot kyseiseltä ajalta.

Me vetoomuksen allekirjoittajat olemme huolissamme rajoitusten vaikutuksista lasten ja nuorten fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Monelle lapselle ja nuorelle oman seuran treenit tutussa kaveriporukassa säännöllisesti ovat viikon kohokohta ja merkittävä kokonaisvaltaista hyvinvointia lisäävä ja ylläpitävä tekijä. Jatkuvien rajoitusten ja harrastusten keskeytymisen seurauksena yleinen passiivisuus, liikkumattomuus ja psyykkinen pahoinvointi lasten ja nuorten keskuudessa lisääntyy, millä voi olla laajoja ja kauaskantoisia negatiivisia vaikutuksia yhteiskuntaamme. Tätä ilmiötä torjumaan on myös hallitusohjelmassa ”harrastetakuu”, joka turvaa jokaiselle lapselle sosioekonomisesta asemasta riippumatta ainakin yhden vapaa-ajan harrastuksen viikossa.

Lajiliittojen keskuudessa tehtyjen selvitysten perusteella jo nyt on nähtävissä selkeä seurojen harrastajamäärien väheneminen. Useimmat seuratoiminnan pudokkaat ovat niitä vähemmän liikkuvia lapsia, joiden terveydelle ja hyvinvoinnille ja liikkumisen motivaatiolle seuran tarjoama tuki olisi ensisijaisen tärkeää. On myös moneen kertaan osoitettu, että mitä pidempi tauko harrastukseen tulee, niin sen suurempi on kynnys palata takaisin.

Jatkuvat rajoitukset vaikeuttavat myös seurojen toimintaa ja vaarana on seuratoiminnan laajamittainen alasajo ja toiminnan lamaantuminen. Monen seuran talous on jo tällä hetkellä hyvin tiukoilla ja seuratyöntekijöiden ja vapaaehtoistoimijoiden jaksaminen äärirajoilla.

Eri alueilla tehdyissä selvityksissä on osoitettu, että koronavirus leviää hyvin huonosti lasten keskuudessa ja että lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnassa koronan leviäminen on hyvin pientä ja marginaalista. Tämä näkyy mm. Pirkanmaan alueella tehdyssä selvityksessä sekä Espoon kaupungin seuroilleen toteuttamassa laajassa kyselyssä. Myös tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, Olympiakomitean puheenjohtaja ja Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori sekä HUS:n ylilääkäri Asko Järvinen totesivat aihetta käsittelevässä A-Studion keskustelupaneelissa 19.1.2021, että viruksen torjunnassa lasten ja nuorten liikuntaryhmien keskeyttäminen ei ole tehokas keino.

Me allekirjoittaneet urheiluseurat haluamme toimia vastuullisesti ja olla osa koronapandemian vastaista rintamaa. Seuroilla on hyvät valmiudet ja tahtotila minimoida tartuntariskit ohjatussa ryhmätoiminnassa mm rajoittamalla ryhmäkokoja ja pukuhuoneoleskelua, ottamalla mahdollisuuksien mukaan kasvomaskit ja turvavälit käyttöön, huolehtimalla käsihygieniasta sekä keskeyttämällä turnaustoiminta ja kisamatkat.

Sen sijaan katsomme, että lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnan keskeyttäminen ei ole oikea toimenpide, eikä sen hyödyistä koronan leviämisen ehkäisyssä ole minkäänlaista tieteellistä näyttöä. Siksi vetoamme Lahden kaupungin ja Hollolan kunnan päättäjiin sekä Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymään sen puolesta, että kunnallisia liikuntatiloja ei suljettaisi ja että lasten ja nuorten seuratoiminta voisi jatkua.

Allekirjoittajat:

Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry
Junior-Pelicans ry
Lahden Uimaseura ry
Speedo Masters Finland ry
Viipurin Reipas ry
FC Reipas ry
FC Kuusysi ry
LCS Panthers ry
Lahden Ahkera ry
Lahti Ringette ry
Lahden Taitoluistelijat ry
Lahden Karate ry
Päijät-Hämeen Urheiluakatemia
Hollolan Voimistelu ry
Lahti Basketball Juniorit ry
Salpis ry
Lahden Mailaveikot ry
Lahden Sugata ry
Päijät-Hämeen Salibandyseura ry / Pelicans SB
Urheiluseura Hollolan Toverit ry
LVS Tennis ry
Herralan Hukat ry
Lahden FK ry
Lahden Vesisamoilijat ry
Lahden Judoseura ry
Lahden Tenniskerho ry
Nastolan Naseva ry
Lahden Kortteliliiga ry
Vesikansan Urheilijat-78 ry
Parkour Akatemia
Lahden Suunnistajat ry
Nick's Dancing ry
Lahti Yuko Aikikai ry
Lahden Suunnistajat -37 ry
Lahden Naisvoimistelijat ry
Lahden Pingviinit ry
Lahden Hiihtoseura ry

 

Lisätietoja: Urheiluseurojen vetoomus lasten ja nuorten urheilutoiminnan jatkumisen puolesta | Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry (phlu.fi)