Luhta tukemaan maksutonta koripallon AKL-pilottia

22.2.2024

Lahti Basketball Juniorit ja Luhta Sportswear Company haluavat yhdessä innostaa yhä useampia lapsia liikuntaharrastuksen pariin. Osapuolet pilotoivat Lahden Mukkulan koululla maksutonta koripalloryhmää, joka on suunnattu ensi sijassa lapsille, jotka eivät harrasta seurassa ja jotka vielä etsivät itselleen mieluisaa harrastusta. 1.-4.-luokkalaisille suunnatun ryhmän markkinointi toteutettiin vahvassa yhteistyössä koulun kulttuuritulkkien kanssa, jotta viestintä tavoitti myös maahanmuuttajataustaiset lapset. Ryhmään ilmoittautui 46 lasta!

- Teemme aktiivisesti yhteistyötä Lahden alueen koulujen kanssa muun muassa pitämällä koripallopainotteisia liikuntatunteja. Lasten ja opettajien kanssa keskustellessa esiin on noussut erityisesti kaksi harrastamista vähentävää tekijää, kertoo Lahti Basketball Junioreiden toiminnanjohtaja Jimi Koskinen.

- Erityisesti kouluilla, jotka sijoittuvat sosioekonomisesti heikommille alueille tai alueille, joilla on paljon maahanmuuttajataustaisia lapsia, harrastaminen on vähempää. Jälkimmäinen jo vanhempien kielimuurin takia. Toinen merkittävä tekijä on sijainti. Alueilla, jotka ovat huonosti saavutettavissa Lahden keskustaan nähden harrastamattomuus korostuu, sillä harrastuspaikat sijoittuvat usein keskustan tuntumaan, Koskinen jatkaa.

Seuran pitkäaikainen AKL-toiminta (Alakoulun Korisliiga) keskittyy juuri näiden syiden selättämiseen. AKL tuo koripalloharrastuksen lapsen lähikoululle, ja lapsi voi kulkea harjoituksiin itsenäisesti. Kertaviikkoisen harjoitustunnin kustannukset ovat osallistujille matalammat kuin ikäluokkajoukkueiden toiminnassa. Kuitenkin AKL-harrastajien määrä on viime vuosina vähentynyt, vaikka samaan aikaan seuran juniorien määrä on lisääntynyt. Koska AKL-ryhmät ovat houkutelleet erityisesti niiden perheiden lapsia, joissa arvostetaan harrastuksen toteutumista lähellä, Koskinen uskoo syyn vähentyneisiin osallistujamääriin olevan pitkälti kustannuskysymys. Mukkulan pilotissa kokeillaan, miten kohdennetumman viestinnän lisäksi maksuttomuus vaikuttaa lasten mukaan saamiseen.

Harrastaminen kuuluu kaikille

Luhta Sportswear Companylle yhteistyö pilotissa oli luonnollinen asia.

- Mielestämme harrastaminen kuuluu kaikille. Siksi on tärkeää löytää yhdessä eri toimijoiden kanssa malleja, joilla yhä useampi lapsi saadaan harrastusten pariin. Pilotissa pyritään saamaan mukaan myös niiden perheiden lapset, joita tieto harrastuksista ei aina tavoita tai joilla taloudellinen tilanne ei mahdollista harrastamista seurassa. Tämä on meille hieno yhteistyö olla mukana; paikallinen, merkityksellinen ja nuoriin kohdistuva, iloitsee Luhta Sportswear Companyn myyntipäällikkö Pasi Luumi.

- Olemme erittäin iloisia saadessamme Luhdan kumppaniksemme. Yhteistyön myötä pystymme panostamaan valmennukseen, jonka merkitys tällaisessa ryhmässä korostuu. Jokainen lapsi saa myös oman koripallon, joten harjoituksissa opittuja asioita voi kokeilla omalla ajalla, mikä sitouttaa ja innostaa lapsia entisestään, Koskinen kiittää.

Ryhmän vetovastuun otti Lahti Basketball Junioreiden lapsuusvaiheen ikäluokkajoukkueita pitkään valmentanut Satu Halla.

- Osalle lapsista tämä on ihka ensimmäinen harrastus ja uusi kokemus isossa ryhmässä toimimisesta koulun ulkopuolella. Kun samassa salissa temmeltää nelisenkymmentä lasta, opettelemme luonnollisesti koristaitojen lisäksi yhteisten sääntöjen noudattamista ja joukkuekavereiden kunnioittamista. Tavoite on, että pilotin jälkeen lapsissa on syttynyt into liikuntaa kohtaan, Halla kiteyttää.


Luhta Sportswear Company on johtava suomalainen pukeutumisalan konserni ja yksi suurimmista urheiluvaateyrityksistä Pohjoismaissa. Aktiiviset ihmiset yli 50 eri maassa käyttävät suomalaista perimää ja yrityksessä usean sukupolven ajan kulkenutta tietotaitoa edustavien brändien vaatteita. Konsernin merkit Luhta, Icepeak, Rukka, Dachstein, Ril’s ja Your FACE tunnetaan korkealaatuisista tuotteistaan, ja vähittäiskauppaketjut Aleksi 13, Your FACE, Ril’s, Luhta Brand Store, Luhta Outlet ja Luhta Outdoor Store kattavat myymäläverkostoillaan koko maan. Vuonna 1907 perustetun sukuomisteisen yrityksen pääkonttori sijaitsee Lahdessa.

Lisätietoa yrityksestä täällä>>

Verkkokauppa>>