Talkoilu – tuottoisaa vai tuskaa

Koriskauden käynnistyttyä pyörähtävät myös talkoilut käyntiin. Talkoot herättävät paljon mielipiteitä; yksi tykkää, toinen vihaa. Arjen kiireessä talkoot voivat toisinaan tuntua ylitsepääsemättömiltä, etenkin jos perheessä talkoillaan muissakin harrastuksissa. Vaan parhaimmillaan talkoot on loistava yhteisöllinen tapahtuma, josta on selvää taloudellista hyötyä!

Jottei talkoista muodostu kenellekään liiaksi taakkaa, tai varsinkaan estettä lapsen harrastukselle, avaamme nyt niiden taustoja omassa seurassamme.


TAUSTA:

Seurallemme talkoot on yksi merkittävimpiä tulonlähteitä. Seuran vuosituloista n. 50% tulee kausimaksuista ja noin 40% talkoista, joista suurin on pääsiäisen Easter Tournament. Tavoite on pitää kausimaksujen osuus mahdollisimman pienenä, jotteivät harrastamisen kustannukset nouse liiaksi. Talkootuotot vähentävätkin suoraan kausimaksuilla kerättävää osuutta. Esimerkiksi ilman Easter Tournamentia yksittäisen pelaajan kausimaksu olisi noin 160 € nykyistä kalliimpi.


SEURAN TALKOOT:

Olemme kuitenkin halunneet pitää talkoilun maltillisena. Siksi jokaisella joukkueella on seuran puolelta ainoastaan kolme pakollista talkoota

  • Easter Tournament: yhden viikonlopun rutistus, jolla taataan upea turnaus noin 2500 lapselle ja nuorelle. Talkoilun ansiosta turnaus on omille pelaajillemme maksuton, ja vähentävä vaikutus kausimaksuun on tuo n. 160 € per pelaaja + ilmainen turnaus omille pelaajille (arvo noin 60-100 euroa riippuen pelaajan iästä).
  • Kärkkäisen kärrytyönnöt: jokaiselle perheelle tulee kauden aikana 2-4 noin yhden tunnin vuoroa. Mukaan työntämään voi ottaa myös lapset! Seuralle varainkeruutalkoon tuotto on noin 11 000 euroa ja vaikutus kausimaksuun ikäluokasta riippuen (työntövuoroja nuoremmilla vähemmän kuin vanhemmilla) 30-90 € per pelaaja.
  • LaBan edustusjoukkueen pelin talkoovuoro: vuoroja tulee joka joukkueelle n. 2 per pelikausi. Usealta taholta kuultuna ehkä "kivoin ja helpoin talkoo ikinä!" Talkoilu sujuu liigapeliä seuraten, ja talkoon ansiosta kaikki LaBan juniorit saavat edustuksen kausikortit ilmaiseksi, ja joukkueen järjestämän arpajaispöydän (vapaaehtoinen) tuotto jää kokonaan joukkueelle. Tuotto on usein satoja euroja. 

Vapaaehtoisia talkoita ovat, molemmat joulun alla:

  • Kinkkuarpojen myynti: Tuotto seuralle parhaimmillaan 12 500 €, josta 80% jaetaan joukkueille täysin suhteessa joukkueen myymiin arpoihin.
  • Kärkkäisen paketointitalkoot: Mahdollisuus tehdä paketointivuoroja, joista tuotto edellisenä vuonna oli 11 169 euroa, josta 80% jaetaan joukkueille täysin suhteessa joukkueen tekemiin talkoovuoroihin.

KOTIPELIEN JÄRJESTELYT

Lisäksi teitä tärkeitä vanhempia tarvitaan hoitamaan lasten, ja vanhempienkin, rakastamien pelien järjestelyt. Vieraspeleissä kuskeina ja kotipeleissä toimitsijoina (mm. kellon käyttäjä, pöytäkirjan pitäjä, vanhempien peleissä tilastoijat). Lisäksi peleissä on hyvä olla kioski, sillä mikäpä mukavampaa kuin kahvi ja mokkapala pelin lomassa (ja jo vastustajan vanhempia ajatellen). Kioskin tuotto on parhaimmillaan satoja euroja ja jää kokonaan joukkueelle.

Talkoista ei pidä ottaa stressiä eikä huonoa omatuntoa, mikäli kaikkeen ei ehdi mukaan. Tästä on hyvä kertoa ajoissa joukkueenjohtajille, näin ei synny väärinkäsityksiä. Seura voi myös auttaa esim. vinkkaamalla vanhempia junioripelaajia, jotka mieluusti korvausta vastaan tekevät esim. yksittäisiä kärrytyöntövuoroja.


Kiitos teille jokaiselle niin pienestä kuin isosta panoksestanne lasten liikuntaharrastuksen mahdollistajina!